Na neděli jsme měli naplánovanou velkou rodinnou sešlost a mě, ačkoliv víceméně nevím, kde mi hlava stojí, to stejně nedalo a musela jsem vytvořit nějaký ten zákusek ke kávě. Mám ráda takové příležitosti, protože nikdo mě neomezuje ve výběru příchutě a typu a navíc (což se mi moc často nestává), si můžu - HURÁ - vyfotit dort i naříznutý.
Na zahradě nám letos třešeň urodila docela slušnou kopu třešní, a protože už jsem dlouho nedělala cheesecake, volba byla jasná. Mám ráda kombinaci třešně-čokoláda, takže jsem sušenkový korpus obohatila i o čokoládu.
*
Ingredience:
počet porcí 8-12
170g máslových Bebe sušenek
60g čokolády na vaření
70g rozpuštěného másla
420g cream cheese (Philadelphia, Buko, popř. pro nenáročné docela dobře poslouží i obyč. pomazánkové máslo)
90g cukr moučka
2 celá vejce
1 žloutek
hrst vypeckovaných třešní + pár celých se stopkou na ozdobení
1 vanilinový cukr
300g zakysané smetany
120g krupicového cukru
2,5 plátkové želatiny
V robotu rozdrtíme na prach všechny sušenky plus nalámanou čokoládu, dáme rozpustit máslo do mikrovlnky a poté vše smícháme, až se vytvoří hnědá hmota. Do dortové formy vložíme na dno pečící papír, uzavřeme a prsty utlačíme vzniklou hmotu. Zatlačujeme až do rohu tak, aby vznikl vystouplý okraj po obvodu dortu. Předehřejeme troubu na 170°C a dáme na deset minut zapéct.
Mezitím si připravíme těsto:
Mixérem smícháme cream cheese a cukr moučku, až se směs dobře propojí, přidáváme dvě vejce a žloutek. Třešně romixujeme v robotu na pyré, přidáme vanilinový cukr, necháme chvíli odstát a poté přidáme do těsta. Vše opět promícháme.
Nalijeme na zapečené sušenky a strčíme do trouby přibližně na hodinu. Kontrolujeme, zda se nám vršek dortu nepřipaluje. Po hodině ubereme teplotu na 130°C a přepneme troubu pouze na spodní pečení, ať se nám dort nahoře nepálí. Necháme cca půl hodiny nebo i déle - dle potřeby. Dort by měl vyskočit a být kompaktní, hotový je v momentě, kdy se "třese" jenom střed hmoty.
Vytáhneme opatrně z trouby a necháme chvíli vychladnout a spadnout.
Mezitím si připravíme zakysanou smetanu na povrch dortu. Plátkovou želatinu namočíme asi na 5 - 10 minut do studené vody, aby nabobtnala. Do kastrůlku smícháme zakysanou smetanu a krupicový cukr a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Když začne smetana lehce probublávat, stáhneme ze sporáku, "vyždímáme" želatinu a rozmícháme ve smetaně. Směs by měla být hladká, bez hrudek. Pokud se želatina nechce rozpustit, postavíme kastrůlek opět na oheň a zahříváme, dokud nezmizí hrudky. Necháme lehce zchladnout a nalijeme na dort. Šoupneme do ledničky přes noc.
Studený dort obkroužíme v ráfku horkým nožem, aby šel lépe vyndat a před podáváním ozdobíme šlehačkou a čerstvými třešněmi, klidně i se stopkou.
*
Gurmánský zážitek by byl silnější, kdybych měla dost času nechat dort ztuhnout v ledničce a podávala bych ho vyloženě studený, což se mi včera nepodařilo dle očekávání, protože jsem s výrobou tak nějak začala pozdě a po nakrájení byl dort spíš vystydlý a mírně rozbředlý. Takže doporučuji dělat spíše den předem, protože vzhledem k tomu, že jsou třešně hodně šťavnaté a těsta je navíc hodně, je potřeba dort péct asi o půl hodiny déle, než jsem zvyklá u ostatních cheesecakes, takže to není žádná "rychlovka".
Parádní, Evi! Pravidelně kontroluji tvůj profil na Facebooku kvůli novým fotkám dortů, škoda, že nebydlíme blíž, jinak bys měla věrného zákazníka. Vypadají všechny úžasně! :-)
OdpovědětVymazatDíky moc :-) kdybys měla někdy cestu, dej vědět... :-)
OdpovědětVymazat