pondělí 6. července 2015

Třešňový cheesecake se zakysanou smetanou a čokoládovým korpusem




Na neděli jsme měli naplánovanou velkou rodinnou sešlost a mě, ačkoliv víceméně nevím, kde mi hlava stojí, to stejně nedalo a musela jsem vytvořit nějaký ten zákusek ke kávě. Mám ráda takové příležitosti, protože nikdo mě neomezuje ve výběru příchutě a typu a navíc (což se mi moc často nestává), si můžu - HURÁ - vyfotit dort i naříznutý.
Na zahradě nám letos třešeň urodila docela slušnou kopu třešní, a protože už jsem dlouho nedělala cheesecake, volba byla jasná. Mám ráda kombinaci třešně-čokoláda, takže jsem sušenkový korpus obohatila i o čokoládu.
* 

Ingredience:
počet porcí 8-12
170g máslových Bebe sušenek
60g čokolády na vaření
70g rozpuštěného másla

420g cream cheese (Philadelphia, Buko, popř. pro nenáročné docela dobře poslouží i obyč. pomazánkové máslo)
90g cukr moučka
2 celá vejce
1 žloutek
hrst vypeckovaných třešní + pár celých se stopkou na ozdobení
1 vanilinový cukr

300g zakysané smetany
120g krupicového cukru
2,5 plátkové želatiny
V robotu rozdrtíme na prach všechny sušenky plus nalámanou čokoládu, dáme rozpustit máslo do mikrovlnky a poté vše smícháme, až se vytvoří hnědá hmota. Do dortové formy vložíme na dno pečící papír, uzavřeme a prsty utlačíme vzniklou hmotu. Zatlačujeme až do rohu tak, aby vznikl vystouplý okraj po obvodu dortu. Předehřejeme troubu na 170°C a dáme na deset minut zapéct.
Mezitím si připravíme těsto:
Mixérem smícháme cream cheese a cukr moučku, až se směs dobře propojí, přidáváme dvě vejce a žloutek. Třešně romixujeme v robotu na pyré, přidáme vanilinový cukr, necháme chvíli odstát a poté přidáme do těsta. Vše opět promícháme.

Nalijeme na zapečené sušenky a strčíme do trouby přibližně na hodinu. Kontrolujeme, zda se nám vršek dortu nepřipaluje. Po hodině ubereme teplotu na 130°C a přepneme troubu pouze na spodní pečení, ať se nám dort nahoře nepálí. Necháme cca půl hodiny nebo i déle - dle potřeby. Dort by měl vyskočit a být kompaktní, hotový je v momentě, kdy se "třese" jenom střed hmoty.
Vytáhneme opatrně z trouby a necháme chvíli vychladnout a spadnout.
Mezitím si připravíme zakysanou smetanu na povrch dortu. Plátkovou želatinu namočíme asi na 5 - 10 minut do studené vody, aby nabobtnala. Do kastrůlku smícháme zakysanou smetanu a krupicový cukr a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Když začne smetana lehce probublávat, stáhneme ze sporáku, "vyždímáme" želatinu a rozmícháme ve smetaně. Směs by měla být hladká, bez hrudek. Pokud se želatina nechce rozpustit, postavíme kastrůlek opět na oheň a zahříváme, dokud nezmizí hrudky. Necháme lehce zchladnout a nalijeme na dort. Šoupneme do ledničky přes noc.
Studený dort obkroužíme v ráfku horkým nožem, aby šel lépe vyndat a před podáváním ozdobíme šlehačkou a čerstvými třešněmi, klidně i se stopkou.
*


Gurmánský zážitek by byl silnější, kdybych měla dost času nechat dort ztuhnout v ledničce a podávala bych ho vyloženě studený, což se mi včera nepodařilo dle očekávání, protože jsem s výrobou tak nějak začala pozdě a po nakrájení byl dort spíš vystydlý a mírně rozbředlý. Takže doporučuji dělat spíše den předem, protože vzhledem k tomu, že jsou třešně hodně šťavnaté a těsta je navíc hodně, je potřeba dort péct asi o půl hodiny déle, než jsem zvyklá u ostatních cheesecakes, takže to není žádná "rychlovka".

2 komentáře:

  1. Parádní, Evi! Pravidelně kontroluji tvůj profil na Facebooku kvůli novým fotkám dortů, škoda, že nebydlíme blíž, jinak bys měla věrného zákazníka. Vypadají všechny úžasně! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky moc :-) kdybys měla někdy cestu, dej vědět... :-)

    OdpovědětVymazat