čtvrtek 9. července 2015

Čokoládový dort s makronkama





Dneska jsem toho měla v plánu hromadu (a jak už to tak bývá, ne všechno se povedlo úplně na sto procent - nicméně s tímhle dortem jsem nad míru spokojená) a taky jsem tady chtěla dát dva recepty, ale z časových důvodů jsem se rozhodla podělit se dneska jenom s čokoládovým dortem. Aby toho nebylo málo, dělala jsem totiž rovnou dva :-) 

Kakaový korpus:
3 celá vejce
125g cukr moučka
116g polohrubá mouka
20g kakao
8g kypřící prášek

Čokoládový krém:
800g smetany ke šlehání (31%)
100g hořké čokolády (popř. čokolády na vaření)
2 lžíce cukr moučka
3 želatinové plátky

Čokoládová poleva:
1,5 plátku želatiny
75g smetany ke šlehání
25g mléka
75g medu (lze dát také kukuřičný sirup)
200g hořké čokolády (popř. čokolády na vaření)

Čokoládové makronky:
použila jsem recept od Chez Lucie (což je můj úplně nejoblíbenější blog, ta slečna má opravdu talent a líbí se mi její nadšení!!!), tzn:
138g mandlové mouky
125g cukr moučka
105g bílků
1025g cukr krupice
1 lžička kakaa

Dáme šlehat celá vejce (bílky i žloutky dohromady), přidáme špetku soli a lžíci vroucí vody. Až vznikne pěna, postupně přisypeme cukr, dál šleháme. V momentě, kdy je hmota tužší, začneme přidávat mouku (kterou už máme smíchanou s kypřícím práškem a kakaem), ale snížíme šlehání na nejnižší stupeň. Vymažeme formu, vysypeme (já používám hrubou mouku), vlijeme těsto a šoupneme do trouby na 150°C na cca 15 - 20 minut. Po vytažení necháme vystydnout a prokrojíme napůl.

Želatinové plátky dáme nabobtnat do studené vody, odlijeme trochu smetany do misky, dáme ohřát do mikrovlnky a mezitím si vyšleháme smetanu s cukrem do tuha. Do teplé smetany přidáme čokoládu, rozmícháme, přidáme nabobtnalou želatinu a znovu rozmícháme do hladka. Necháme zchladnout a poté pomalu smícháme (nejlépe ručně, aby se smetana nezdrcla) s vyšlehanou smetanou. 
Spodní část korpusu zavřeme znovu do ráfku, nalijeme půlku krému, vložíme druhý korpus a zbytek krému, uhladíme. Dáme do ledničky nejméně na 3 hodiny.

Můžeme si připravit makronky - návod najdete na mém blogu, nebo již zmíněném receptu od Chez Lucie.

Po ztuhnutí vytáhneme dort z ráfku - obkroužíme jej nejlépe horkým nožem; vložíme na nejméně 30 minut do mrazáku.

Na závěr polijeme dort čokoládovou glazurou: odvážíme si do kastrůlku potřebný počet surovin, zvlášť dáme nabobtnat želatinu do studené vody. Zahříváme, dokud se všechny suroviny nepropojí, sundáme ze sporáku a vmícháme želatinu. Pokud by se tvořily hrudky, můžeme použít tyčový mixér. Vyndáme dort z mrazáku a ještě teplou glazurou polijeme celý dort a potáhneme zboku. Dolepíme makronky a hle! Dort je hotový :-) 

Já  jsem na vrchní část dortu použila ještě dvě makronky - kulatou a srdíčkovou - naplnila jsem je čokoládovou glazurou, která mi zbyla z potahování. 
Tento dort je elegantní a jednoduchý. I bez makronek bude vypadat skvěle a stejně tak chutnat, takže ho určitě vyzkoušejte! Je to můj oblíbený recept a byl z několika stran hodnocen samými pozitivy :-)
Přeji úspěšné pečení!




Žádné komentáře:

Okomentovat