sobota 25. července 2015

Makové rohlíčky



Jestli hledáte ten úplně nejlepší recept na makové sladké rohlíčky, tak jste na správné adrese. Já jsem ho dostala asi před rokem od kamarádky na mail (za což jí ještě jednou touhle formou děkuji) a pokaždé si je nemůžu vynachválit. Jsou v oblibě i u mých kamarádů, kteří jsou sladké tetky a byly kvitovány samými superlativy.
Proto mi to nedá a s radostí se o recept podělím s ostatními.  

450 ml vlažného mléka
1 kg hladké mouky
120g cukr krupice
100g sádla
12g soli
60g čerstvého droždí
1 vejce
2 rozšlehaná vejce na potření
3 lžíce máku

Do mísy nalijeme vlažné mléko (cca 30°C) a přidáme ostatní suroviny. Promícháme, přendáme do mísy a hněteme cca 10 minut (já nejraději hnětu ručně, dřevěnou vařečkou, ale jde to i v robotu). Dohladka vypracované těsto vyklopíme na slabě pomoučněný vál, rozdělíme ho na 4 díly a vypracujeme bochánky. Velmi lehce je poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou folií, aby neoschly, a necháme 45 minut (popř. dle potřeby) zrát.
Vyzrálé bochánky postupně vyválíme na slabě pomoučněném válu do kruhu o síle 4 mm a každý rozřežeme na 6 stejných trojúhelníků. Ty potom smotáme, směrem od základny ke špičce. Špičku rohlíku zatlačíme, aby se nám neodchlipovala nebo se rohlík nerozmotal. Spojem dolů je položíme na plech a vytvarujeme do uzavřenějších podkov. Konce zamáčkneme k plechu a necháme 45 minut kynout. Pak je potřeme rozšlehanými vejci a sypeme nemletým mákem.
Pečeme v troubě rozehřáté na 160°C 15 minut, dokud nebudou hnědé. Z uvedeného množství surovin vytvoříme 24 kusů loupáků.



Já jsem se bála takového množství rohlíků (a taky toho, že se mi to nepovede) a dělala jsem to z polovičního množství (vajíčko jsem dala jedno malé). Nicméně povedly se výborně a jak už jsem psala - všichni chválili a ještě pochybělo :-)
Když vezmu v potaz, že to byl skoro úplně první recept, který jsem z kynutého těsta dělala, řekla bych, že se toho nemusí bát ani začátečník.


Žádné komentáře:

Okomentovat