V době, kdy jsem začala péct makronky, si nešlo nevšimnout, že po každém takovém makronkovém řádění zbyla i hromada žloutků, zbytečně nevyužitých. Občas se mi podařilo zpracovat je do dortového korpusu nebo na snídani k vaječině, ale tak nějak jsem neměla pocit dostatečného využití. A potom mě to napadlo! - a běžela jsem koupit zapékací misky.
125ml mléka
125ml smetany ke šlehání
4 - 5 žloutků
65g moučkového cukru
dřeň z poloviny vanilkového lusku
6 lžic hnědého cukru
Dáme nahřívat troubu na 160°C. Do kastrůlku smícháme žloutky, mléko a smetanu a pomalu za stálého míchání ohříváme. Přidáme cukr a vanilkový lusk, vypneme hořák a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Nachystáme si zapékací misky, které položíme do pekáčku s vodou (voda by měla sahat do třičtvrtiny výšky misek) a směs nalijeme do mističek, nejlépe přes sítko, aby se nám zachytily případné hrudky či zbytky bílků.
Šoupneme do trouby přibližně na třičtvrtě hodiny (úplně přesně jsem to neměřila, řídím se spíš tím, že je hotovo v momentě, kdy směs začne být tuhá a na povrchu se tvoří tmavší bubliny).
Po vytažení z trouby necháme krém vychladnout a přesuneme do ledničky. Krátce před podáváním posypeme hnědým cukrem a necháme plamenem (cukrářskou pistolí) zkaramelizovat, můžeme dozdobit mochyní. Stejně tak dobře bude crème brûlée chutnat s jahůdkama nebo rybízem - vynikne obzvlášť kombinace sladké a kyselé chuti. Je to jen na vaší fantazii!
Když jsem dělala doma Crème brûlée, sama jsem nevěděla, co od toho čekat. Ačkoliv to nebylo úplně poprvé, co jsem tvořila tento dezert, bylo to poprvé, kdy jsem ho jedla. A musím říct, že je to fakt obrovská dobrota (obzvlášť, když se člověk plácne přes kapsu a koupí si opravdový vanilkový lusk - levnější verze je zaměnit cukr krystal za cukr vanilinový). Já osobně jsem nejvíce zamilovaná do té části s karamelizováním cukru. Doma nemáme cukrářskou pistoli, ale úplně bezvadně pro tyto účely posloužil propanbutanový hořák s plamenometem (:-D). Takže pokud můžu radit - tuhle část rozhodně nevynechávejte!
Žádné komentáře:
Okomentovat