V říjnu jsem měla narozeniny. Kromě toho bylo plno jiných aktivit, takže jsem to s rodinou vlastně nestihla pořádně oslavit (což v našem případě znamená sešlost pěti lidí) a přesunuli jsme narozeninový dýchánek na listopad.
Ne že by mě nepotěšilo, kdybych dostala k narozeninám dort, ale asi už je to, vzhledem k mému cukrářskému nadšení, pasé. Takže jsem si ho s radostí upekla sama. Jen ty svíčky chyběly. Na druhou stranu - používá ještě někdo v dnešní době svíčky na dort?
Nadchla jsem se pro pečení piškotu bez kypřícího prášku a musím říct, že je to naprosto nesrovnatelné. Těsto je krásně nadýchané, ani jednou se mi nestalo, že by zbytečně vyběhlo a pak extrémně spadlo, navíc v tom necítím tu chemii... No zkrátka prášek do pečení jsem odložila do rohu skřínky a spokojeně si peču korpusy bez něj.
Korpus vel. 20cm:
2 vejceSmet
87g cukr moučka
80g polohrubá mouka
20g kakao
Vejce dáme šlehat do robotu, když už jsou lehce napěněná, přidáme cukr moučku a necháme šlehat nejméně 15 minut, klidně déle, aby byla pěna pěkně tuhá a nespadla. Tohle je obzvláště důležité, protože když nebudou vajíčka správně našlehaná, piškot se nepovede a bude tuhý. Zde platí pravidlo čím déle, tím lépe. Když máme hotovo, vypneme robotu a ručně vmícháme prosátou mouku. Hlavně opatrně, aby nám pěna nespadla.
Spodek dortového ráfku vyložíme pečícím papírem a nevymazáváme okraje - piškot se potřebuje přichytit, aby nespadl. Do předehřáté trouby (150°C) vložíme formu a pečeme zhruba 15 minut. Velmi důležité je chovat se k piškotu ohleduplně - netřepat, neklepat, nedýchat :-) a hlavně, v prvních dvou třetinách pečení neotvírat troubu! Když je hotovo, necháme vychladnout a vyndáme z ráfku.
Krémy
400g smetany ke šlehání (31-33%)
160g tmavé čokolády
270g bílé čokolády
3 ks plátková želatina
Smetanu si rozdělíme na 4x 100g zvlášť do rendlíčků. Svaříme. Do první vsypeme 100g čokolády, odstavíme. Vychladlý korpus "zkrátíme" cca o jeden centimetr a zavřeme zpátky do ráfku (asi tak, aby byly volné okraje, do kterých zateče tmavý krém). Vezmeme lehce zchladlou smetanu s tmavou čokoládou a nalijeme ji hlavně do prázdných okrajů. Dáme do ledničky a necháme ztuhnout.
Dalších 100g smetany svaříme, přidáme 50g bílé čokolády a 50g tmavé čokolády. Bílá čokoláda bohužel netuhne tak dobře, jako tmavá, takže přidáme navíc do teplé směsi ještě nabobtnalou želatinu. Nalijeme do ráfku na již ztuhlou první vrstvu.
Pokračujeme s dalšími 100g smetany - svaříme a přidáme 100g bílé čokolády, 10g tmavé. Postup opakujeme. Nesmíme zapomenout na želatinu!
Posledních 100g svařené smetany smícháme s 120g bílé čokolády a opět vložíme do ráfku. Celé to necháme ztuhnout a rozležet přes noc.
Opravdu důležité je, aby byly vždy jednotlivé vrstvy smetany a čokolády již ztuhlé, než přidáme další. Mohly by se totiž smíchat a efekt už by nebyl tak výrazný.
Já jsem dort ozdobila růžemi ze smetany a kakaa:
200g smetany ke šlehání
2 lžíce kakaa
2 lžíce cukr moučka
ztužovač šlehačky
Smetanu s kakaem a cukrem vyšleháme, posléze přidáme i ztužovač, rozmícháme, vložíme do pytlíku se zdobičkou a stříkáme růže. Nebo jakékoliv jiné tvary, které vás napadnou.
Obvykle používám ztužovač nerada, ale v tomto případě je to nejrychlejší způsob, jak ozdobit dort. Želatinové plátky se na toto moc nehodí, tuhnutí trvá dlouho. Takže v tomhle případě dělám výjimku.
Tohle je opravdu výborný čokoládový dort. Pravdou je, že po prvním kousku už si málokdo dá další, protože je to hodně čokoládové a relativně hodně sladké. Nicméně my jsme si pochutnali všichni a mamka s taťkou si ještě odvezli na zítra domů. Pro milovníky čokolády je to jak dělané. A pokud se bojíte bílé čokolády, neboť nejste úplní zastánci této suroviny, nemějte strach. Není to tam moc poznat, dominuje přece jenom ta tmavá ;-)
Žádné komentáře:
Okomentovat