Nevím, jak to nazvat, ale poslední dobou mám strašnou potřebu trávit veškerý svůj alespoň trochu volný čas v kuchyni. V práci se zpravidla, pokud mám zrovna chvilku, zabývám vymýšlením nějakých nových receptů nebo zajímavých kombinací, popřípadě hledám to, co už někdo vytvořil a jak to vlastně vypadalo.
Nápad na tenhle dort mi vnuknul časopis Gurmet, kde byl tentokrát uvedený cheesecake se zeleným čajem, já jsem si ale použila svoji osvědčenou recepturu a obohatila ji o pár složek.
Vzala jsem ho (ten dort, ne časopis) na návštěvu ke kávě a byla spokojenost. Něco nového, neotřelého a moc dobrého.
Použila jsem dortovou formu 21 cm.
Korpus
200g červených Bebe sušenek
120g změklého másla
2 lžičky kakaa
Krém
600g cream cheese (Philadelphia, Buko)
117g cukr moučka
1 vejce
1 a 1/2 lžičky zeleného čaje Matcha
1 limetka
Želé
1 ks dortové želé v prášku (používám Dr. Oetker, papírový sáček velikosti kreditní karty)
1/2 šťávy z limetky
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a předehřejeme troubu na 170°C. Bebe sušenky rozdrtíme v robotu, přidáme změklé máslo a kakao a nejlépe ručně zpracujeme do tuhé hmoty. Vyložíme dortovou formu, nejprve dno, poté po okrajích tak, aby sušenky vytvořily pěkný vysoký okraj.
Mixérem zpracujeme cream cheese, postupně přidáme cukr, důkladně promícháme. Přidáme vejce, znovu promícháme.
Odebereme si do jiné misky třetinu "sýra", přidáme šťávu z jedné celé limetky, znovu důkladně rozmícháme a přendáme do formy.
Druhou část krému smícháme s čajem Matcha a důkladně zpracujeme - pozor na hrudky! Když je sýr opět hladký, přidáme na první část krému.
Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut na 170°C a potom ještě asi 50 minut na 130°C. Správný cheesecake by se měl trošičku zvednout, ztuhnout po okrajích, uprostřed se ještě trošičku "třepat". Doporučuji ale hlídat teplotu, neměl by se začít z vrchní části pálit :-)
Někdo dává ještě pod cheesecake při pečení v troubě nádobku s vodou (plech), já to ale nemám moc ráda. Dort mi potom připadá takový rozbředlý a moc mokrý.
Po vytažení z trouby necháme vychladnout v pokojové teplotě (klidně i v otevřené troubě) a nejlépe na noc strčíme do ledničky. Dort krásně ztuhne a propojí se chutě.
Poslední fází je želatina - připravíme dle návodu na obalu + přidáme šťávu z limetky. Mírně zchladlé nalijeme na dort a necháme chvíli v ledničce ztuhnout. Želatina tuhne velice rychle, takže stačí tak půl hodinky před podáváním.
Samozřejmě kdo nechce, může dort podávat i bez želé, já to mám ale ráda s ním, přijde mi to takové svěžejší, vláčnější, zkrátka lepší. Ozdobila jsem jedním kolečkem limetky a mátou. Je to celkem neobvyklá chuť; kdo se zeleného čaje bojí, dejte do krému méně. Rozhodně bych množství nezvyšovala, po konzumaci by vám v puse zůstala hořká tečka a o to nikdo nestojí :-).
Žádné komentáře:
Okomentovat