Na tuto okouzlující kombinaci jsem se těšila už dlouho, teď mě k tomu ponoukla náhoda. Podařilo se mi získat spoustu cukrářských vychytávek a musela jsem je vyzkoušet. Nicméně recept zkusím přetlumočit tak, abyste si ho mohli udělat i v domácích podmínkách bez profesionálních výrobků :-). Dort jsem dělala ve 21 cm formě.
Korpus:
2 vejce
72g cukr moučka
76g polohrubá mouka
13g kakao
6g kypřící prášek
Višňový krém:
2 kelímky smetany ke šlehání 31%
4 lžíce cukr moučka (nebo podle chuti)
1,5 ks plátkové želatiny (používám velké, pokud máte od Dr. Oetkera, dejte 3 ks)
70g mražené višně (nebo čerstvé, pokud seženete)
Čokoládová ganache:
300g smetany ke šlehání 31%
300g čokolády na vaření
Višňová omáčka:
160g mražených višní
0,5 plátku želatiny (1 malý)
2 lžíce cukru
(popř. podle chuti, já mám raději kyselejší - hezky kontrastuje se sladkou čokoládou)
Těsto vyrobíme velice jednoduše. Celá vejce necháme šlehat v robotu, přidáme špetku soli a lžíci horké vody. Šleháme, dokud nejsou vejce hezky napěněná a pevná (cca 5 - 10 minut na vysoké otáčky). Pomalu po lžících přisypáváme cukr a dále necháme hezky prošlehat. Zvlášť smícháme mouku, kakao a kypřící prášek a přidáváme k vejcím s cukrem, opět po lžících a na nejmenší otáčky - jinak nám vejce spadnou. Přendáme do vymazané a vysypané formy a šoupneme do trouby vyhřáté na 160°C na cca 15 minut. Po vytažení necháme zcela vychladnout.
Prořízneme napůl a spodní vrstvu zavřeme zpátky do ráfku.
Připravíme si čokoládovou ganache; svaříme smetanu a když začne lehce probublávat, stáhneme z plotny, vsypeme nalámanou čokoládu a lehce mícháme, než se všechna rozpustí. Dáme do ledničky.
Višně na krém si dáme zvlášť do misky s trochou smetany a ohřejeme v mikrovlnce. Měly by být horké, dobře se dají poté rozmačkat na menší kousky. Mezitím si namočíme želatinové plátky do studené vody. Smetanu s cukrem vyšleháme do tuha (pozor na přešlehání!). Když je želatina nabobtnalá, vymačkáme z ní vodu a vložíme do horkých višní se smetanou. Důkladně rozmícháme, aby nevznikly hrudky. Pokud se nám želatina nechce rozpustit, znova zahřejeme. Směs necháme zchladnout na pokojovou teplotu a poté pomalu ručně (toto je obzvlášť důležité, aby se smetana nezdrcla) vmícháme do vyšlehané smetany. Doporučuji proces chladnutí směsi nepodcenit - smetana by mohla spadnout a místo pevného krému budete mít jenom tekuté višňové nic.
Krém nalijeme na první část korpusu, pěkně uhladíme, ať je krém rozprostřený a vložíme druhou část korpusu.
Již vychladlou (ne však úplně ztuhlou) čokoládovou ganache přikryjeme druhou vrstvu korpusu, ovšem pozor - polovinu si nechme na dodatečné zdobení! Celý dort dáme do ledničky alespoň na tři hodiny, nejlépe však přes noc.
Višňovou omáčku si připravíme taky dopředu, je potřeba její vychladnutí. Višně svaříme s cukrem, rozmáčkáme, můžeme přidat trochu vody - záleží na tom, jak hutnou chcete konzistenci. Želatinu připravíme stejně, jako v případě krému. (nechat nabobtnat a vložit do horkých višní)
Když je dort krásně tuhý, obkroužíme vnitřek horkým nožem, aby šel lépe vyndat. Zbytek čokoládové ganache naneseme na boční strany dortu. Můžeme ještě obsypat zdobením, já jsem ale dort obkroužila cukrářskou kartou "hřeben" :-)
Na závěr naneseme višňovou omáčku a voila! Dort je hotov. Nechte si chutnat :-)
V čem se tento postup lišil od toho mého s těmi novými vymoženostmi? Tak například do višňového krému jsem nemusela používat mražené višně, ale pouze višňové ochucovadlo - které je, mimochodem, vynikající. Není v něm cítit chemie ani náhražky a najdete tam opravdové kousky ovoce. Navíc jsem to nemusela ani moc doslazovat - proto jsou ty čtyři lžíce spíše orientační.
Dále jsem spodní korpus ještě promazala čokoládou s křupinkama, taky výborná věc. Chutná to jako ta čokoláda Geisha. Pokud byste tam chtěli tuhle tečku, můžete použít nutelu. Bohužel neumím poradit v tom, jak tam dostat ty křupinky. (jednou jsem zkusila rozpustit Geishu a vmíchat ji do krému, aby tam ty křupky byly, ale rozpustily se, takže tudy cesta nevede :-( )
A poslední vychytávka - višňovou omáčku jsem dělala bez želatiny, místo ní jsem ovoce smíchala s výrobkem GELATO. Výsledek je ale velice obdobý.
Doufám, že někdo dortík taky vyzkouší, a že se povede :-) Klidně posílejte fotky, ráda zveřejním! Platí to samozřejmě i pro ostatní recepty. Držím palce!
Žádné komentáře:
Okomentovat