Že i mistr tesař se někdy utne, je svatá pravda. Ne, že bych se považovala za bůhví jakého mistra, ale pro dnešní ráno se mi toto pořekadlo náramně hodí a velice to vystihuje můj čtvrteční start do práce.
Už delší dobu slibuji natěšeným kolegyním, že příště už jim určitě přinesu nějaký ten dort na ochutnání. A jelikož už jsem to odkládala dost dlouho (cca půl roku), tak jsem si řekla, že jediný den volna, kdy jsem se snažila stihnout úplně všechno (od pečení coockies, přes vyléčení se z nemoce, několikahodinové venčení psa s kamarádkou, kafe s jinou kamarádkou a úklidu kuchyně, jakožto i celého bytu) se vlastně náramně hodí pro výrobu dalšího dortu. Zkrátka jsem se snažila sedět jedním zadkem ne na dvou židlích, ale rovnou na šesti.
Paradoxně se mi všechno jakž takž dařilo, nic jsem nezmeškala ani nezkazila - až do čtvrtečního rána. Z postele jsem vylezla s těžkou nechutí o půl hodiny dřív, abych stihla dort (jehož krém jsem dodělávala ještě v deset večer) dozdobit, dát do krabice a dojet do práce včas.
Korpus jsem popisovala například tady.
Krém č. 1
250g mascarpone
3 lžičky cukr moučka
2 pomeranče
1/2 plátku želatiny
Krém č. 2
400g smetany ke šlehání (31-33%)
2 plátky želatiny
2 pomeranče
150g čokolády (já jsem použila čokoládové pecičky z pravé belgické)
Čokoládová glazura
recept najdete zde
Krém č. 1: Mascarpone s cukrem lehce prošleháme robotem, aby bylo vláčné a jemné, bez hrudek. Želatinu necháme nabobtnat ve studené vode. Vymačkáme pomeranče a přidáme do mísy s mascarpone. Můžeme nechat i trochu dužiny, pozor však na pecky! Znova prošleháme, až se vše propojí. Odebereme trochu do jiné misky, zahřejeme v mikrovlnce a vložíme nabobtnalou želatinu, rozmícháme. Po vychladnutí zapracujeme do první mísy s krémem.
Krém č. 2: Plátky želatiny necháme nabobtnat ve studené vodě, do jedné misky si odložíme cca 50g smetany, zbytek vyšleháme do tuha. Těch 50g zahřejeme v mikrovlnce, po vyndání přidáme čokoládu a želatinu, necháme rozpustit. Pokud by se tvořily hrudky, vložíme směs ještě na chvíli do mikrovlnky. Přidáme šťávu z pomerančů. Necháme zchladnout a poté opatrně RUČNĚ smícháme s tuhou smetanou.
Korpus prokrojíme napůl, spodní část zavřeme zpět do ráfku. Naneseme pomerančový krém s mascarpone a necháme cca 20 minut částečně ztuhnout v lednici. Pak přidáme tenkou vrstvu čokoládového krému, druhou část korpusu a zbytek krému. Zahladíme a necháme přes noc uležet.
Dort obkroužíme horkým nožem, vyndáme z ráfku a uhladíme hrany. Dáme zpátky do lednice a mezitím si připravíme čokoládovou glazuru.
Celý dort potáhneme glazurou, dozdobíme dle vlastní fantazie. Já jsem použila měsíčky pomeranče po okrajích, jedno celé kolečko nahoru a na okraj dortu jsem nasypala na tenoučko nakrájenou pomerančovou kůru. Necháme opět vychladit v ledničce a můžeme podávat.
Výrobek byl úplně úchvatný, až do chvíle, kdy mě čekala ta zdánlivě nejjednodušší část z celého toho pekařsko-cukrářského šílenství: přendat ho do krabice.
Bohužel, jakýmsi nedopatřením se celý ten vynikající dezert rozhodl, že do přepravky ne a ne a nepůjde a končilo to tím, že se otočil vzhůru nohama a spadl. Mě polilo horko, dobrou minutu jsem zůstala jako opařená civět na tu zkázu, doslova s odporem jsem TO otočila zpátky, dala do přepravky a vyrazila s trapným pocitem do práce. Nicméně - elegance je jedna věc, ale chuť je přecejenom to nejdůležitější a to dortu zůstalo. Kolegyně se rozplývaly, mě taky chutnalo a to je hlavní.
Naštěstí jsem si před tou zkázou stihla dort vyfotit, i když velice narychlo, neboť jsem předpokládala, že nějaké alespoň trošku lepší focení proběhne v práci. No, smůla. Třeba mi pošle někdo pěknější fotku svého dortu, až ho budete zkoušet...
Naštěstí jsem si před tou zkázou stihla dort vyfotit, i když velice narychlo, neboť jsem předpokládala, že nějaké alespoň trošku lepší focení proběhne v práci. No, smůla. Třeba mi pošle někdo pěknější fotku svého dortu, až ho budete zkoušet...
Žádné komentáře:
Okomentovat