Hrozně moc mi chutnají takové ty obchodové coockies, např. v Lidlu v modrém obalu. Nikdy jsem je doma nezkoušela péct; dnešek se zdál jako vhodný. Jak jinak bych přece měla trávit volné dopoledne s rýmou, bolením hlavy a v krku? Tohle přece člověk musí vypotit a pečení je na to ten nejlepší lék. Zpotit v teplém bytě u horké trouby - zítra musím být zdravá!
A navíc - coockies jsou rychlovka.
Představa byla taková:
Ingredience:
150g hladká mouka
1/4 lžičky jedlé sody
115g změklého másla (já jsem dala heru - těžko říct, jestli tohle ovlivnilo výsledný vzhled sušenek...)
130g cukr krupice
1 vanilinový cukr
špetka soli
1 vejce
100g čokoládových pecek (či nastrouhané čokolády)
30g na drobno nasekaných nesolených arašídů
Předehřejeme si troubu na 165° C, plech vyložíme pečícím papírem. V jedné míse smícháme mouku a sodu, v druhé utřeme máslo s cukrem a vanilinovým cukrem a solí do pěny, poté přidáme vejce a znovu důkladně promícháme robotem. Posléze již ručně vmícháme mouku se sodou a úplně nakonec čokoládové čočky s arašídy. Vznikne tužší mastná hmota.
Pomocí dvou lžíc naneseme na plech bobky, dostatečně daleko od sebe, neboť se těsto rozlije. Snažíme se dělat kulaté hromádky, aby nám nevznikly nevzhledné krkolomné brambory. V troubě pečeme cca 10 minut.
Mě vyšlo dohromady 15 sušenek.
Výsledek:
Pravda, očekávání bylo trošku jiné, ale jinak jsou (asi) sušenky chuťově moc dobré. (Díky rýmě si je můžu vychutnat pouze z cca 20%)
No jo, honba za dokonalými coockies je ještě na dlouho. Komu ale nevadí nedokonalost vzhledu, určitě je zkuste. Je to rychlé, je to nenáročné, je to fajn.
Na jednom blogu v angličtině (a už fakt nevím, který to byl) doporučovala autorka sušenky cca po osmi minutách ještě horké rozválet a zpátky strčit do trouby - údajně měl vzniknout ten popraskaný povrch. Tak nevím, co jsem dělala špatně, ale mě nic nepopraskalo. Tak snad příště :-D
Žádné komentáře:
Okomentovat